Kroz Majin objektiv: Zašto nam treba više TEDx-a?!

Događaj: TEDxZagreb Satisfaction
Mjesto događaja: Kino Europa
Datum i vrijeme: 29. rujan 2018. godine; Od 14:00 – 22:30
Očekivanja: Očekujem nešto vau, ipak sam ja fan TEDx
Rezultat: Premašena očekivanja, divne uspomene i poruke koje viču USUDI SE!

Ovogodišnja tema TEDxZagreba je Satisfaction i nisam iskreno puno razmišljala o temi nego sam samo znala da ja moram biti tamo. Karta je odavno bila kupljena, datum upisan u rokovnik i kad je šefica rekla da mi je ova subota radna, moj odgovor je bio: Ali ja moram na TEDx! Hvala divnoj šefici :)

Od samog dolaska sve je bilo savršeno. 19 govornika i 2 glazbene gošće, pokloni iznenađenja, ručak, sokovi, piva, kava...da, da...pa vi nemojte reći da vas nisam upozorila. Iako znam da će svi govori biti dostupni, tu energiju, emocije, poruke, osjećaj sreće i ispunjenosti se mogu osjetiti samo uživo.

Izvor:TEDxZagreb


Što je za mene zadovoljstvo?
Zadovoljstvo je za mene osjećaj sreće i mira koji osjećam na putu do cilja. Poanta nije u cilju nego u putu.

Što je zadovoljstvo za govornike?
Zadovoljstvo za govornike su različita. Definicija zadovoljstva ima koliko i ljudi. Ali nešto im je svima zajedničko a to je ona pokretačka strast koja se može vidjeti u njihovim očima, osjetiti brže kucanje njihovih srca kada pričaju o „svom zadovoljstvu“ i ponos u glasu.

Što savjetuje 19 govornika kako do zadovoljstva?

Pažljivo sam ih slušala i bilježila (onaj mali štreber uvijek prisutan u meni) savjete i motivaciju.

Zabilježila sam sljedeće:

  1. Važna je podrška roditelja – dosta je govornika napomenulo koliko im je bila važna i još uvijek je podrška roditelja. Roditelji koji ih nisu sputavali. Roditelji koji su vjerovali u njih. Roditelji koji su ih pustili da probaju, pogriješe, nauče i nastave. Roditelji koji su im bili podrška. Roditelji koji su vjerovali u njihove snove.
  2. Hrabrost – Super je imati ideju ali ako ništa ne poduzmete ideja će ostati ideja. Treba biti hrabar i krenuti u osvajanje svojih snova. Treba biti hrabar i suočiti se sa svojim strahovima. Budite hrabri krenuti i ne posustati, učite i nastavite.
  3. Poniznost – Uf kako velika lekcija za sve, budite ponizni i kad se vinete u visine. Tako je lako zaboraviti biti ponizan kada si velik, a “veliki ljudi“ su u suštini ponizni.
  4. Na putu do zadovoljstva treba karta (orijentacija) – ciljevi, ali na tom putu nađi i svoj ispušni ventil i guraj dalje. Moraš prvo odrediti što želiš!
  5. Strah? Svi ga osjećamo, ali treba pretvoriti strah u hrabrost. Kontroliraj i igraj se sa svojim strahom.
  6. Vjera i upornost – Znaš što želiš, sada treba vjerovati kada posustaneš/ naiđu prepreke i onda treba samo gurati i nastaviti prema cilju
  7. Naučite prezentirati svoje ideje i sebe. Bitno je osim što znate što vi želite naučiti prezentirati drugima i na taj način ste korak bliže cilju. Priprema i prezentacija su pola posla.
  8. Više ulažite u obrazovanje, a manje u sreću.
  9. Usudi se. Jedan je život, kratak je. Živi ga po svom i usudi se postići svoje zadovoljstvo i ostvariti svoje ciljeve. Ako vi ne ostvarite svoje želje, netko će vas angažirati da mu pomognete ostvariti njegove.

Za kraj su svi dobili medalju kao uspomenu za ovogodišnji TEDxZagreb, ali ne samo kao uspomenu nego i kao znak da su stigli do cilja, tj. održali su svoj govor života na TEDxZagreb. Sve pohvale govornicima i organizatorima.


A zašto nam treba više TEDx-a?


1. DOBRE IDEJE - Da širimo dobre ideje. 
2. MOTIVACIJA - Motivacija je kao tuširanje, radi je svakodnevno. Danijela Martinović
3. UMREŽAVANJE - Da se međusobno podržavamo i potičemo da možemo i hoćemo bolje
4. HRABROST - Ne postoji mjesto koje se zove predaleko. Ante Vrban
5. IGRA -Osjećaj zadovoljstva je igra. Krešimir Dolenčić
6. Usudi se. Robert Zuber
7. Zadovoljstvo je raditi ono što voliš, a ja volim dijeliti s vama naučeno : )

Primjedbe