Put do željenog posla

Tražite posao?

Reci mi kako ga tražite?

Jeste li se registrirali na stranicama za traženje posla, burzi, rekli prijateljima i što sad...mislite da je to dovoljno?... kažete sigurno: "posla još nema, sve preko veze"...

Jeste li znali kako se dolazi do posla uopće? Je li dovoljan cv i zamolba?

Razočarati ću vas ako kažem da nije dovoljno samo to.  Naravno ovo nije raspored svih tvrtki, ali većeg broja je. Redosljed ovisi o brojnim faktorima (vremenu, hitnosti, raspoloživost ljudskih resursa...)

Redosljeda kako do posla:


1. INTERNO (unutar firme)

Tvrtka prvo kada traži zaposlenike, obavijesti o tome svoje zaposlenike i ukoliko se netko želi prebaciti, napredovati, ljudski resursi će prvi interni napraviti istraživanje ima li zainteresiranih i kvalificiranih

2. PREPORUKA

Ljudski resursi pitaju zaposlenike imaju li koga za preporučiti. Umrežavanje je bitno. Recite ljudima oko sebe da tražite posao i što točno, sjetiti će vas se. Jeste li znali da se u nekim tvrtkama nagrađuju zaposlenici ako preporuče dobrog radnika. Stoga, proširite glas da tražite posao i umrežavajte se što više.



3. BAZA OTVORENIH MOLBI I VEĆ POSLANIH MOLBI i ŽIVOTOPISA

Ukoliko se ne nađu kvalificirani zaposlenici za posao interno ili preko preporuke, prelazi se na točku 3. Pregledava se baza već pristiglih životopisa i zamolbi. Zato je važno da se javljate na oglase i šaljete otvorene molbe. Nikada ne znate kada će iz baze netko izvući baš vaš životopis i ponuditi vam posao.

4. OGLAS ZA POSAO

Hmmmm....iznenađenje. Sigurno niste očekivali da je oglas za posao često tek zadnji način kako se dolazi do zaposlenika. Posloprimci čekaju da se otvori radno mjesto i prate oglase jer smatraju da nije prethodno ništa potrebno poduzeti, ali ako pročitate post ponovno shvatiti ćete da je potrebno mnogo više angažmana s vaše strane.


Savjet za sve koji traže posao!


1. Umrežavanje: razgovarajte s ljudima oko sebe da tražite posao, otiđite na seminare, radionice, upoznajte nove ljude, proširite krug poznanika

2. Otvorene molbe: Šaljite otvorene molbe u tvrtke gdje želite raditi

3. Javite se i kad nemate kvalifikacije: Javite se na oglase za posao i kada vam se ne čini da imate šansu za posao (nikad ne znate tko će se sve prijaviti ili kada će baš vaš životopis izvući iz baze i ponuditi vam željeni posao)

4. Prestanite kukati. Pogledajte kako bolje napisati zamolbu, životopis i kako se izdvojiti.

5. Budite uporni, nemate što izgubiti, samo dobiti.

SRETNO! :)




Primjedbe