Slon u sobi - problemi današnjice


Slon u sobi ( The Elephant in the room) je engleska metafora za problem koji se pojavljuje i svima je poznat ali se ignorira ili se prikriva (izraz se koristi u poslovodstvu). Često ga nitko ne želi izreći na glas, ali svi znaju da on postoji. To mogu biti ljudi, procesi, poslovodstvo, politika, nezaposlenost ili bilo što drugo.
U velikoj većini su to ipak ljudi. Ljudi su temelj društva i na njima sve počinje i završava. U konačnici to smo svi mi, pa i ti! Zato se pitaj odmah sada jesi li ti nekome/nečemu slon u sobi?

Zašto slon u sobi?

Slon je velika životinja i ako je prisutna u sobi, svi ga moraju primijetiti. Upravo iz tog razloga se koristi slon jer se mora primijetiti a opet se ne zamjećuje, tj. prikriva se ili se šuti o njemu.

Danas je u našoj svakodnevnici sve više prisutno slonova u sobi. Često toliko da ostanemo bez zraka, a opet nismo ništa učinili kako bi ga eliminirali. Često o tome pričamo u nekim malim grupicama i razglabamo, trošimo još više kisika, a onda kada treba dignuti glas/ruku nema nikoga. Zašto je to tako?
Strah ljudi, nepovjerenje u rješavanje, ignoriranje, bježanje, mislimo da će se samo riješiti od sebe, da to nije naš problem već tuđi, ne pogađa nas direktno ali nas smeta?!



Izvor slike: Modificirana iz www.forbes.com

Filip je slon u sobi

Filip je zaposlenik koji svakodnevno ogovara druge, širi nervozu u poduzeću i stvara drugima nelagodu svojim pošalicama na njihov račun. Filipu se nitko ne usuđuje usprotiviti jer svi znaju da je dobar sa šeficom. Uvijek on dominira sastankom, jak je na riječima i šarmiranju. On čini 2% poduzeća, a donosi 98% problema u poduzeću. Šefica naravno ne vidi sve što se događa jer do nje dolaze samo outputi koji su uvijek tako dobro izneseni i stoga nema razloga za sumnju. Šefica tu i tamo načuje nešto ali nitko ne diže glas i vjeruje da su to sitne razmirice jer ipak se po rezultatima mjeri poslovanje a to je najbitnije. Filip je slon u sobi, a svi ostali nojevi koji guraju glavu u pijesak i ignoriraju problem zbog straha.


Dokle god se budemo ponašali kao nojevi i gurali glavu u pijesak, dotle se nemamo pravo žaliti što nam slonovi život i poslovanje pretvaraju u “cirkus“.  



Primjedbe