Izaberi posao koji voliš i nećeš morati raditi ni dana

Počela je škola, vrtić i fakultetske obaveze. A što sa onima koji završavaju fakultet? E, pa ovaj post je posvećen upravo Vama. Već i vrapci na grani znaju da su ljudski resursi moja ljubav, nekolicina vas mi je poslala životopise da ih pregledam i ispravim greškice, tj. kako da se malo bolje predstavite ( say it right but polite). Pa ste me potakli da vam napišem ovaj post i pomognem dalje u odabiru željenog (prvog) posla.

Priča jedne profesorice: Pazite koji vam je prvi posao
Profesorica na Ekonomskom fakultetu je htjela mladima pomoći nakon završetka fakulteta i ispričala im priču naziva: PAZITE KOJI PRVI POSAO BIRATE! Hm....svi su se studenti pogledali u dvorani, misleći, što to ona priča?! Razmišljali su najčešće:
Samo da završimo fakultet, sve će biti lakše.
Posao kao posao.
Samo da imam novce da se odselim od staraca.
Hoću si kupiti auto.
Hoću putovati, napokon.
I sl.
Profesorica je pogodila njihove neizrečene misli i nastavila; Sigurno mislite da koji god posao dođe, samo da dođe, ali nije tako. Prvi posao će Vam odrediti tijek karijere, dati će vam određeno znanje, iskustvo i kontakte. Morate pažljivo birati! Mnogi mladi nakon završetka fakulteta još ne znaju što žele, posao koji im se prvi ponudi –  najčešće prihvate. Novci zamirišu, okuse malo slobode... Tu rade par godina, shvate da im se to ne sviđa i da zapravo žele raditi nešto drugo, ali onda... dođe obitelj, djeca i nastave raditi iako to nije posao koji žele. Odjednom odluče promijeniti posao, jer je život prekratak da bi radili što ne vole. U životopisu stoji da su na određenom poslu proveli npr. 5 godina i u ničem drugom nemaju iskustvo.  Naravno sve se može naučiti, ali životopis vas predstavlja, a poslodavci najčešće traže one koji posjeduju znanje i iskustvo na određenom poslu. Tada se nađu pred zidom. Kako nekog uvjeriti da vam da priliku u nečem čisto pedesetom,  bez iskustva. Zato razmislite što želite raditi, pružite priliku određenom poslu, ali učite i dalje, radite na sebi, ako vam se nešto ne svidi tražite dalje, ne čekajte. Vrijeme je najvrijedniji novac. Morate probati neke stvari da bi znali što želite, a što ne želite, ali nemoj se bojati tražiti dalje i raditi ono što volite.

Ove priče sam se sjetila nedavno. Sjetila sam se kako malo tko zna što želi raditi odmah nakon završetka fakulteta, ali to ne znači da moramo pristati na bilo što i prestati tražiti dalje. Naši roditelji su najčešće imali praksu nakon završetka srednje škole, fakulteta naći posao i ostati vjerni istom poduzeću do kraja života. Što ne znači da je ta praksa ostala i danas. Ukoliko vam se svidi što i gdje radite naravno da ćete ostati, ali u protivnom tražite, čupajte, bacajte se ali ne odustajte.  Netko traži baš vas i vašu strast i ljubav prema određenom poslu. Svi smo jednako vrijedni i svi zaslužujemo naći posao koji volimo raditi s guštom. Kako je divan osjećaj raditi ono što volimo, učiti u slobodno vrijeme za taj posao ne zato što moramo već zato što želimo. Učiti i napredovati  jer vas to veseli. Tako je meni kad učim i radim s ljudima, kad čitam o ljudskim resursima, kad držim predavanja mladima i motiviram ih. Sretna sam i kada oni mene nešto nauče, naprosto sam sretna kada to radim jer to volim.

Trenutno i sama tražim da mi se pruži prilika da se dokažem na području ljudskih resursa jer sve što sada radim je volonterskog karaktera. Vodim se ovom poslovicom:




Isto tako koristim priliku da najavim da ću 25.09.2018. godine, 19.30 sati, održati radionicu za sve koji traže posao pod nazivom Od A do Posla, radionica će se održati na prostoru Trnjanske Savice - Vladimira Ruždjaka 21, Zagreb.  Svi ste pozvani.





Primjedbe