Kako napisati dobar CV - savjeti


Sigurno ste se  bar jednom susreli s pitanjima kako pravilno napisati CV, što poslodavci traže i kako znati da ćete baš Vi biti izabrani za željeni posao?

Pa krenimo.
           
*Napomena: Podaci se odnose na RH. Za inozemstvo više podataka na http://www.moj-posao.net/Savjet/70993/Zivotopis-za-posao-u-inozemstvu/43/

CV ili Curriculum vitae ili životopis

Curriculum vitae ( u daljnem nastavku CV) pruža uvid u iskustva, obrazovanje i druge kvalifikacije osobe. Možemo reći da je to prvi kontakt osobe sa poslodavcem. Često se postavlja pitanje: Čitaju li poslodavci prvo CV ili zamolbu za posao ( motivacijsko pismo)? Podijeljena su mišljenja, ali isto tako ovisi od poslodavca, zamolba za posao će pričekati neki drugi post. ;)

Proučavajući CV, podijelila sam ga na tri vrste:

  1. Klasičan CV
  2. Europass CV                                                             
  3. Kreativan CV
  1. Klasičan CV se sastoji od osnovnih podataka: ime, prezime, adresa, telefon, obrazovanja, iskustva, vaših znanja i vještina. Može se reći  da je poznat od uvijek i općenit, nema točno određenog obrasca prema kojem bi ga popunjavali, neki ga nazivaju općenitim jer se tamo nalaze najosnovniji podaci o zaposleniku. Neki poslodavci  ga još uvijek preferiraju, jer je pregledniji i kraći od Europassovog, pogotovo danas kad gotovo svi pišu Europassov jer se smatra da je najtraženiji.
  2. Europassov CV ima sve zadane stavke i lako se popunjava, tj. kao neki upitnik. Lako se da zaključiti da je Europassov CV poželjan, može se reć obavezan, za zapošljavanje izvan zemlje, jer je puno opsežniji ili ako se zna da poslodavac baš traži Europassov ili neki drugi naznačeni oblik CV-a.


  1. Kreativan CV je modificiran, prilagođen željama i potreba poslodavca ili zaposlenika kada se želi izdvojiti iz mase i prikazati u najboljem svijetlu . Može se reći da određeni posao diktira kako će izgledati CV, najbolji primjer je pristup kreativnom CV-u za posao financijskog analitičara i asistenta u marketingu, tj. dva različita posla i način pristupa :
a)     Financijski analitičar –  ukomponirat će brojke i grafove u CV da se odmah na prvi        pogled potakne na daljnje čitanje i pokaže se da kandidat razumije što se od njega      traži

b)    Asistent u marketingu – snimljen kratak filmić o potencijalnom zaposleniku u kojem  se predstavlja i pokazuje svoje znanje i  kreativnost ili bilo koji drugi način kojim se    želi izdvojiti
  
c)   Jedan od najkreativnijih životopisa animatora i dizajnera Romy Leonardi koji je svoj CV napravio kao igricu i na taj način se istaknuo od mase.    http://www.rleonardi.com/interactive-resume/

ili

             


Općeniti savjeti za pisanje

1.Bijela pozadina, veličina slova 11 ili 12
2.Stil slova govori o vama, najčešće Arial i Calibri (općeniti)
3.U osnovnim podacima : bračno stanje, narodnost, državljanstvo, mjesto rođenja se
   ne stavlja
4. Godine idu od najnovijeg datuma prema starijem ( znači prvo stavljate fakultet, pa srednju školu isto vrijedi i za posao)
5.Samoprocjena prije sastavljanja ( što želite, kakvi ste uistinu, pitajteprijatelje,obitelj...)
6.Ako imate fakultet ne stavlja se OŠ
7.Ako ima LinkedIn, Blog stavite, Facebook – NE
8.Od vještina se stavljaju one koje se traže, ali se isto tako malo "zamota u celofan" npr. Traže znanje engleskog, u CV se piše da ste u prošlom poslu pisali i komunicirali s klijentima na engleskom
9. Stavite par svojih vještina i kompetencija koje posjedujete i opišite ih, ne pretjerujte tko će to čitati sve, a i ispast će ko da se hvalite :)
10.Poželjno slati CV u pdf-u
11. Ako pišete po nečijoj špranci ili Europass CV i ako nemate npr. Vozačku dozvolu, radije to obrišite i izostavite nego da ostavljate prazno ( ružno i nemarno izgleda :D )
12. Ako nemate određeni certifikat za strane jezike, napravite samoprocjenu jer će poslodavac ako je potrebno za posao provjeriti to 
13.Budite iskreni
14.Potamnite bitno i stavite najvažnije na prvu stranu
15.Nakon sastavljenog životopisa dajte nekoj iskrenoj osobi da ga pročita u 1 min. i pitajte   što je sve saznala o Vama i kakav dojam ostavljate, tako ćete najbolje znati jeste li postigli željeni dojam.
16. CV treba konstantno ažurirati i prilagođavati prijavi za posao ( npr. hobiji - čitanje beletristike ako nije važno za posao - izostavite)
17. Preporuke ako imate napisite i ostavite broj telefona/ e-mail, al nemojte pisati preporuke na zahtjev - to poslodavci baš ne preferiraju

???

Znate li da postoji Centar za informiranje i savjetovanje u karijeri (CISOK), možete otići u njihove centre i oni će Vam rado pregledati CV i ispraviti Vas ili možete kroz razne brošure saznati o školovanju, obrazovanju, EU programimam profesionalnom usmjerenju i još više od toga na http://www.cisok.hr/ ili direktno u njihovim uredima u Zagrebu, Slavonskom brodu, Osijeku, Koprivnici, Varaždinu, Šibeniku i Zadru ( adrese na linku).

PSSSTTT!

Odaberite jedan tip, prilagodite ga sebi, dajte malo sebe, da se vidi kad dođete na intervju da ste to vi pisali i dođite pozitivni i otvoreni ili uopće nemojte ići na razgovor jer morate znati da najveći dio komunikacije je neverbalna komunikacija ( stav, energija, odjeća, ponašanje) i to čak 55 %.  Sad kad znate tajnu, nema razloga da ne uspijete. A ako i dođe do toga recite, to ionako nije posao za mene, nešto bolje me čeka i tražite dalje, al ne odustajte.

Primjedbe

Objavi komentar