“Mrkva“ protiv “Batine“

Mrkva i batina su motivacijske tehnike.  Danas se sve češće koriste u poslovnom svijetu. Batina ubija kreativnost, izaziva strah i trepet, dok mrkva potiče na dodatan angažman, ponos i suradnju. Korištenje ovisi o stilu menadžmenta koji se primjenjuje, osobnim stavovima i uvjerenjima i o poznavanju pojedinog zaposlenika. Individualan pristup je potreban kako bi menadžer znao koju metodu, kada i u kolikoj mjeri koristiti jer ista metoda ne djeluje jednako na sve zaposlenike.

Poznato je da je menadžer 20. stoljeća Jack Welch svake godine otpuštao 10 % najslabijih djelatnika General Electric, dok je 20 % najboljih dobivalo bonuse i nagrade.

“Mrkva“ protiv “Batine“
U poduzeću AŽ datum završetka projekta se bližio svom kraju. Menadžer Martin je detaljnom analizom ustvrdio da se ovim tempon i načinom rada projekt neće završiti do zadanog datuma.

Analiza problema
Ustvrdio je da je usko grlo (zastoj) nastalo zbog zaposlenice Antonije koja često odlazi na bolovanje (zbog malenog djeteta koji je često bolestan, a nema ga kome ostaviti), a zaposlenica Lana ne stigne sama obaviti sav posao. Razmišljao je kako motivati zaposlenice.

Pozvao je najprije Lanu na razgovor. Rekao joj da je najbolja zaposlenica i da je njezin predan rad prepoznat. Pokazao joj datum deadline-a (krajnjeg roka) i grafički prikaz kako posao napreduje, naravno to je u povjerenju i samo za njene oči, jer joj želi pokazati da cijeni njen rad. Jasno joj je rekao da se projekt mora završiti do zadanog datuma, da će raditi prekovremeno i da će kao nagradu dobiti bonus na plaću. Ponovio joj je da vjeruje da ona može dovesti projekt do kraja sa zadanim datumom.
Antoniju je pozvao nakon Lane i rekao da projekt ulazi u završnu fazu i da još nisu ni blizu kraja. Napomenuo joj je da Lana sama ne stiže sav posao. Pitao je u čemu je razlog njenog čestog odlaska na bolovanje? Postoji li mogućnost da joj pomogne naći rješenje da se spriječi odlazak na bolovanje jer im je potrebna i da li shvaća da će se morati raditi dulje? Napomenuo da ukoliko se to nastavi biti će prisiljen dati joj otkaz.

Rezulat “mrkve“ i “batine“
Lana se osjećala važnom i ponosnom što uživa poštovanje svoga šefa. Spremna je raditi duže i bolje nadajući se bonusu i već sanjajući promaknuće u budućnosti.
Antonija je bila potpuno uplašena nakon razgovora, bojeći se za svoj posao. Cijeli dan je bila nesigurna, u svojim mislima i nije se mogla u potpunosti posvetiti poslu. Znala je da mora ovaj projekt privesti kraju i truditi se maksimalno. Iako je ostajala duže, bila je pod stresom i nije bila u potpunosti predana izvršenju zadatka.  

Lana i Antonija su uspjele zajedno odraditi projekt do kraja. Menadžer Martin ih je pozvao u ured na kraju i rekao da nije niti sumnjao u njih i da su dobar tim te da tako marljivo nastave raditi i u budućnosti.

Očigledno je da je menadžer Martin poznavao svoje zaposlenice i da je znao kada i koju metodu odabrati. Mislite li da je postojala neka druga metoda da se dođe do željenog cilja osim ove? Opravdava li cilj sredstvo u ovom slučaju?

Primjedbe