Mentorstvo - Christine Lagarde

Mentorstvo – pojam

Mentorstvo  je način djelovanja kada mentor svojim savjetima pomažete ostvariti zadane ciljeve i steći nove vještine bilo u privatnom ili poslovnom životu određene osobe. Mentori znaju kako postići promjene u što kraćem vremenu i s nižim troškovima, a uz dugotrajnije rezultate.

Ako želiš uspjeti nađi mentora i slijedi njegov primjer.

CHRISTINE LAGARDE

Emisija Leading Women na CNN-u je inspirativna emisija koja ugošćuje uspješne žene svijeta, ovoga puta moja inspiracija je Christine Lagarde. Christine Lagarde je izvršna direktorica Međunarodnog Monetarnog Fonda. Po struci je pravnica i strastvena braniteljica ženskih prava diljem svijeta. Forbes ju je proglasio 5 najmoćnijom ženom na svijetu, prva žena koja vodi MMF.

Provodiš život s uspomenama iz djetinjstva.

Odrasla je s nevjerojatnim ženama, majkom i bakom. Otac ju je naučio „ne uzimaj ništa zdravo za gotovo", umro je kada je imala samo 16 godina. Majka je podigla obitelj i bila joj uzor što je stvorilo temelj da ima dovoljno samopouzdanja da učini stvari za koje je mislila da su pravilne.
Svjesna je da mora napraviti dobar posao jer je jedina žena, među 24 muškarca, te ne želi razočarati ostale žene. Nada  se da će biti još  žena koje su na čelu, ali još i više onih koje sjede za stolom MMF-a.


Leading Women – Christine Lagarde

1.       Odustala je od posla kada su joj rekli na razgovoru da bi bila dobar dio tima ali da nikad ne očekuje partnerstvo jer je žena.  Rekla je : „NE ZASLUŽUJU ME“. Otišla je s velikim osjećajem slobode  znajući da ne želi raditi za nekoga s takvim stavom.
2.       Samopouzdanje je lijepo jer ga imaš ali ga i daješ drugim ljudima. To je proces davanja i primanja.
3.       Nikad nije imala plan karijere, ali je znala prepoznati prilike.
4.       Savjet za one koji tek počinju i žele postići što i ona u svojoj karijeri: uči, radi marljivo, budi otvoren prema drugim ljudima, poštuj druge ljude,  nemoj biti vođen samo ambicijama za  napredak i penjanje. Ako doprinosiš, poštuješ druge ljude i ako postoji dobar glas o tebi - uspjet ćeš.
5.       Neuspjeh: Nauči iz svojih grešaka zašto nije uspjelo, preboli i nastavi.
6.       Svi ljudi su jednako važni – bilo da oni rade na zemlji ili u uredu.
7.       Predanost, ne postoji slučajan uspjeh! Iza svake uspješne priče stoji marljiv rad.

Christine Lagarde je mentor čiji savjeti služe kao inspiracija i govore: SAMOPOUZDANJE, RAD, POŠTOVANJE I NIKAD, NIKAD NE ODUSTAJ!



Primjedbe