SWOT analizom do CILJA


SWOT analiza

Da bi poduzeće odabralo dobru strategiju kako ostvariti cilj (što želite postići) najprije mora napraviti analizu situacije. Što znači sagledati unutarnje i vanjske čimbenike.

Danas vlada zakon otvorenog tržišta i sve je veća i jača konkurencija poduzeća kao i svaki pojedinac mora znati svoje prilike i prijetnje ( vanjske čimbenike) kao i svoje snage i slabosti ( unutarnje čimbenike).

Snage (Strengths) – snaga – sve što imate, znate i možete iskoristiti da dođete do cilja –morate ih biti svjesni i iskoristiti ih u borbi protiv konkurencije,tj. na putu prema cilju ali pravovremeno. Zašto odabrati vas/vašu organizaciju umjesto drugih? Što vi imate, drugi nemaju a trebaju?

Slabosti (Weaknesses) – slabosti – sve na čemu morate poraditi da vas drugi ne eliminiraju zbog toga, koje su to vaše slabosti koje vas sprječavaju da ostvarite cilj i na njima morate poraditi, što drugi imaju a vama nedostaje da dođete do cilja?

Prilike (Opportunities) –prilike – sve prilike u okruženju u budućnosti koje vam mogu koristiti na putu prema cilju. Možete li predvidjeti nove trendove/potrebe?

Prijetnje (Threats)- prijetnje – sve prijetnje u okruženju na koje morate paziti jer vas sprječavaju na putu prema cilju – Jeste li upoznali moguće prijetnje? Uzrokuju li prijetnje ( konkurencija, potrebna oprema) na vas? Kako ćete ih suzbiti?


Vrlo je lako napraviti analizu SWOT-a. 

Samo popunite kućice i razmislite na čemu morate poraditi, tj.

isticati da bi ostvarili cilj.




Sunčica zna svoj SWOT.

Sunčica je odlučila izbaciti nove kašice za bebe od ekološki uzgojene zdrave hrane „Sunce“, pod sloganom „Sunce za vaše sunce“.

U kućicu iznad SWOT napravila je analizu i uvidjela da postoji prostor za njenom idejom i došla je do zaključka.

ŠTO MORA ISTICATI KAO PREDNOST I PRIDOBITI TRŽIŠNI KOLAČ, NA ŠTO MORA PAZITI/PRATITI I DODATNO RAZVIJATI.

Svjesna je svojih:

Snaga: kvalitete hrane i brenda.
Slabosti: proizvod je moguće kopirati.
Prilika: novi trendovi i potreba za ekološki zdravom hranom za bebe.
Prijetnje: jači brendovi s jačom tehnologijom i mogućnosti proizvodnje veće količine u kraćem roku s manjom cijenom.

Kada upoznate i svjesni ste svoji prilika/prijetnji, snaga/slabosti lako ćete ostvariti cilj. Bilo da se radi o poslovnom ili privatnom, tj. organizaciji (otvaranju nove organizacije/proizvodnji/osvajanju novih tržišta/marketingu), potrazi za poslom, mogućnosti napredovanja i sl.


Ako znate svoj SWOT lakše ćete se prilagoditi tržištu/konkurenciji i ostvariti cilj.

Kako izgleda vas SWOT?

Primjedbe