Govor mržnje nije feedback

Iako sam već objavila post o feedbacku, ovaj put je govor o povratnoj informaciji i komentarima u kojima se surećemo s govorom mržnje.

Sve češće se susrećemo s razni komentarima govora mržnje  na blogovima, youtube-u, raznim portalima, facebooku i sl. Osim spomenutog govora mržnje i negativnih komentara, oni mogu biti i pozitivni.

Pozitivni komentari nas hrane pozitivom, ponosom, osjećajem da je netko prepoznao poantu objavljenog članka/videa i potiče autora još više na rad.

Negativni komentari najčešće obeshrabruju, postavljaju pitanje sumnje, stvaraju osjećaj nezadovoljstva, a tu spada i govor mržnje.

Poznata je izreka feedback feed you (povratna informacije te hrani) ali često zaboravljamo da komentar nije pravi feedback.

Feedback ( povratna informacija) je svaka poruka (reakcija) koju slušač šalje govorniku, za vrijeme i nakon razgovora, može biti svjesna i nesvjesna, verbalna i neverbalna. 

U svakom slučaju feedback je konstruktivna povratna informacija, koja potiče na razmišljanje, a na kraju osoba (grupa) kojoj je upućena odlučuje želi li prihvatiti ili odbiti povratnu informaciju.

Govor mržnje nije i nikad neće biti feedback. Sljedeći put kada vidite govor mržnje u komentaru sjetite se toga i recite nije :): smiješno.



Primjedbe