Hokejskom palicom do ostvarenja cilj


Fenomen hokejske palice predstavlja ubrzani rad pred kraj/na kraju određenog zadanog razdoblja (to može biti tjedan, mjesec, kvartal, godina itd.) kako bi se ostvario što veći output što se u konačnici i prikazuje u financijskim izvješćima, dok se na početku razdoblja najčešće pridaje važnosti efikasnosti troškova. Pred kraj ciklusa dolazi do pritiska na maksimalno povećanje konačnog outputa. Kad dođe kraj zadanog razdoblja pritisak se smanjuje i proces se ponavlja ispočetka.

Zove se hokejska palica jer prikaz rada na dijagramu podsjeća na oblik hokejske palice.

Zaposlenici često znaju raditi sporije tijekom mjeseca misleći kako imaju vremena i onda pred kraj zadanog razdoblja se žure obaviti sve poslovne zadatke/ubrzati proizvodnju kako bi ostvarili cilj i prikazali što veće/bolje rezultate.




Tamara udara do cilja hokejskom palicom

Tamara je novinarka i piše za dnevne novine. Dobila je  priliku odraditi opsežno istraživanje i napisati članak.  Tamara je znala svoj rok do kada mora predati članak.

Napravila je raspored i nastojala ga se držati. Nažalost neke stvari su izmakle kontroli, što privatno što poslovno i uvidjela je da se baš ne pridržava plana, ali nije se obazirala, smatrala je da ima dovoljno vremena napisati kvalitetan i opesežan članak do zadanog roka.

Dva dana prije predaje članka shvatila je da je na nebitnim sitnicama izgubila vrijeme, a i nije baš svaki dan imala inspiraciju za pisanje. Tamara je zaključila da nema više vremena za šalu i prionula na posao. Pisala je, istraživala, kopala, zvala i na kraju svega par sati prije kraja roka predala gotov članak. Kada je pogledala unatrag shvatila je da što se viši bliži kranji rok za predaju članka više radi i manje razmišlja.

Svoj učinak i vrijeme provedeno na pisanju članka mogla je prikazati dijagramom i dobila je krivulju nalik hokejskoj palici.  


Primjedbe