Može li maleni leptir izazvati uragan i kako to utječe na nas


Efekt leptira pokazuje kako zamah “malog“ leptira u Peking može prouzročiti uragan na Floridi. 
( M.E.Lorenz, 1963.)



Metaforički govoreći htjela se skrenuti pažnja, koja je dugo vladala, kako veliki/mali uzrok dovodi do velikih/malih posljedica. Vrlo mala promjena početnih uvjeta može uzrokovati domino efekt i dati potpuno različiti rezultat na kraju. Problem je u nepredvidivosti odnosa uzroka i posljedica.

Kako to utječe na poslovni svijet/svakodnevni život?

Svaki naizgled bezazleni događaj se može promatrati kroz perspektivu Efekta leptira, bilo da se radi o nekoj obavijesti, traču, govora o širenju krize, povećanju/smanjenju cijena.  Prvobitno se tome ne pridaje pažnja sve dok... povećanje cijena zlata utječe i na druga povećanja cijena i u konačnici na nas i naš svakodnevni život. Tu se trebamo pitati još jednom : Kako to utječe na nas? Bolje spriječiti (pripremiti se/prilagoditi) nego liječiti?

Ako znamo da jedna naša mala odluka može utjecati na drugu, a druga na treću. To više nije “mala“ odluka.



Željko dobiva krila

Željko već  15 godina radi kao asistent prodaje. Nedavno je dobio pohvalu od šefice kako je ponosna što ima takvog vrijednog i predanoga zaposlenika.  Naizgled mala pohvala (koja traje 1 minutu) u Željku pokrene ponos. Baš sutra Željko ima prezentaciju karijere u velikoj i značajnoj organizaciji i nada se da će privući tog značajnog klijenta, što u konačnici donosi profit poduzeću, a Željku bonus.    Željko je briljirao i izazvao uragan pohvala.

Kada uvedemo svjesnost da svaka odluka za nas možda mala je zapravo za nekog drugog velika. Tada se promijene počinju događati.

Primjedbe