Metoda pričanja priče - prodaja - Brad i Angelina Jolie Miraval Rose vino

Proizvod se nerijetko prodaje sam od sebe, osobito ako je u začetku i treba ga promovirati. Kako najbolje nego metodom pričanja priče.

Pod metodom pričanja priče smatram dobru priču (marketing) oko koje će se povezivati taj proizvod/usluga ali isto tako osobna iskustva. Ovdje ćemo se osvrnuti na osobna iskustva (priču) kroz koju ljudi doživljavaju proizvod.  Najbolji marketing je osobna priča koju doživi potrošač ili čuje i plasira dalje prijateljima, poznati ili bilo tko kome se svidio (čuo) proizvod. Na 3 pozitivna komentara dođu 33 nova kupca.

Vjerovatno vam se događalo da ste bili na nekom fešti i prijatelji vam pričaju kako je dobro vino XY. Prijatelji su se tako uživjeli u priču o tome vinu da jednostavno doživljavate taj proizvod kroz njihove priče i naprosto ste oduševljeni. Možda to vino XY nikad niste ni probali, nego su tu priču jednostavno bili oduševljeni pričom i energijom pričača. Priča se širi kao zijvanje. Potrebna je samo publika. Entuzijazam neće izostati.

Miraval Rose Brada i Angeline Jolie

Divne ljetne večeri skupili su se prijatelji i poslužili vino Miraval Rose. Prvo nisu rekli nikome od gostiju o čijem je vinu riječ već kao ono probajte samo. Gostima se vino svidjelo ali nisu bili toliko entuzijastični, sve dok domaćica nije rekla čije to vino piju. Znate li da je to posebno vino nestalo u roku 3 dana s Britanskih polica i da je proglašeno kao najbolje vino po izboru časopisa Wine Spectacor i uglednog časopisa Decanter. Uf to više nije bilo bilo kakvo vino, to je bilo vino Brada i Angeline Jolie.  Vauuuu, Brada i Angeline...Vino je zasigurno bilo fino, ali mi u Hrvatskoj imamo toliko izvrsnih vina, a gostima je vino bilo fino sve dok nisu čuli ovu informaciju. Tada je to vino postalo senzacionalno, koja boja, miris, izgled boce, kažeš  Brad i Angelina?! Naravno da su ostalima prijateljima morali ispričati kakvo su vino pili ipak nije to vino od suseda Štefa, jer ipak ne znaju svi suseda Štefa. Sada je to vino toliko naraslo u očima gostiju jer više nije bilo bitno vino i okus/miris nego PRIČA (Brad i Angelina, priznanja, rasprodaja) i da je njima pripala čast da probaju to vino. Nije li ova metoda izvrsna, rekli bi naši stari  od „muhe naprave slona“, uf ali kakvog slona.



Poanta ove priče nije u tome da li je vino dobro ili nije nego kako jedna priča/poznati/prizanje i osjećaj važnosti „male“ osobe koja je imala priliku probati to vino u svakom sljedećem prepričavanju  postane još bolje vino uz pokoji dodatak i entuzijam koji se širi dalje. Naravno da je daljnja priča sve više i više rasla, svakim prepričavanjem prijatelja od prijatelja kao da su svi oni probali to vino.

Možemo samo zaključiti ŽIVJELO pričanje priče. :)



Primjedbe