Manipulacijom do željenog mišljenja

Mediji/korporacije/javnost ciljno manipuliraju našim mišljenjem, izvrću podatke, skrivaju činjenice, daju lažnu interpretaciju te vješto podmeću kako bi stvorili kontrolu. Evo kako ćete prepoznati manipulaciju i reći dosta jednom zauvijek. 
Manipulacija je pokušaj stvaranja željenog mišljenja u oku promatrača, medija, ciljne skupine, javnosti i to skrivanjem ili zaustavljanjem prikaza važnih informacija.  

Vizualni grafički prikazi su sve češći način privlačenja pažnje i davanja informacija. Poznato je da što se više penjete u piramidi nekog poduzeća sve su vam draži i važniji grafovi i boje. Grafički prikazi se često koriste u prikazu složenih podataka, gdje zbog vizualne slike je nepotrebno dodatno nadugačko pojašnjavati navedeni prikaz. Jednim pogledom u grafički prikaz vidljiva je analiza i zbrajanjem 2+2 donosi se zaključak. Ako su nam nepoznata pravila kako čitati grafičke prikaze, onda se vrlo lako može manipulirati, a da to uopće niti ne primijetimo, tj. navodi nas se da donesemo drugačiji (željeni) zaključak. 

Kako prepoznati da se radi o manipulaciji grafičkog prikaza:

  1. Nepotpuni naslov
  2. Ordinate x i y nisu označene
  3. Izvor nije naveden
  4. Legenda ne postoji
  5. Nisu navedene brojčane oznake
  6. U naslovu piše projekcija od 2002-2012, a u grafu je prikazano samo od 2007-2012 (kako bi se promatrača navelo do zaključka da projekcija niti ne postoji od 2002-2007 godine, što nije točno već se negativno razdoblje htjelo zanemariti, tj. manipulirati)
  7. Nije naveden skup na koji se odnosi grafički prikaz
  8. Uz sliku ne postoji jasan tekst iz kojeg se vidi objašnjenje grafičkog prikaza


Grafički prikaz vožnje Taxi 345 i 777 po danima u tjednu


                                                   Modificran graf za prikaz problematike manipualcije


Komentirati ćemo prikazani graf vožnje Taxi-a 345 i 777 po danima u tjednu. Ordinata x - prikazani su dani od ponedjeljka do nedjelje i vidi se da je dan broj vožnji po danu išao maksimalno do 90 vožnji po danau. Očito je da se radi o manipulaciji iz ovih razloga:
1. Naslov je nepotpun ( ne piše mjesec, godina, poslodavac)
2. Ne vidimo legendu, tj. ne znamo koji Taxi predstavlja plava, a koji crvena crta
3. Ne znamo izvor, može biti izmišljeno
4. Ordinata y nije označena te da u naslovu ne piše Broj vožnji ne bismo znali što znači brojevna skala

U slučaju da na ordinati y nije napisana brojevna skala, uspoređivati po danima u tjednu bi bilo subjektivno, tj. ne bi se znalo jesu li grupirani po 10, 20 ili 100. 

Stvarni primjeri Manipulacije grafičkog prikaza







Ukoliko uz ovakav grafički prikaz postoji jasan tekst iz kojeg se vide očitati svi nedostaci kojih nema na grafičkom prikazu, očito je da se tada ne može reći da se radi o manipulaciji. Nažalost, ljudi su skloniji slikama nego tekstu pa često bez obzira postoji li tekst, sami čitaju grafičke prikaze kako misle. Obratite pozornost na navedene tvrdnje i zapamtite da je dobro baciti oko i na i tekst uz grafički prikaz. 

Primjedbe