Zamolba za posao - savjeti i trikovi

Vječno pitanje, čita li poslodavac prvo CV ili Zamolbu. Znate li da im treba svega 6 sekundi da odrede jeste li im zanimljivi ili ne, tj. hoće li vas pozvati na testiranje/razgovor.

Zamolba je izrazito VAŽNA. Mnogi znaju reći, „ma kao da će oni to čitati“. Možda ne sve, ali "baciti oko" hoće sigurno i na temelju toga odlučiti.

SAVJETI ZA PISANJE ZAMOLBE ZA POSAO (PRIKUPLJENI NA VLASTITOJ KOŽI):

1. Dobro pročitajte oglas (često u oglasima piše što sve trebate navesti u zamolbi, tj. u zaglavlju- npr. OIB, datum rođenja...)
2.Potrebno je navesti gdje ste vidjeli oglas, datum i za koje mjesto se javljate
3.Pazite na gramatičke greške
4.Ako Zamolbu trebate poslati na e-mail: mpavic@itservise.hr, trebate paziti na koga ćete nasloviti e-mail, tj. oćete li napisati Poštovana gđo Pavić ili Poštovani g. Pavić? Provjerite na internetskoj stranici poduzeća, često piše uz e-mail i naziv osobe. Pogreške koštaju NE prolaska u drugi krug!
5.Na kraju napišite što sve prilažete uz Zamolbu: npr. Prilozi uz zamolbu: - životopis
(sve što treba priložiti navedeno je u oglasu)
6.Zamolbu OBAVEZNO potpišite
7.Pročitajte u oglasu, da li treba uz Zamolbu priložiti Uvjerenje o nekažnjavanju star najviše 1 mjesec ili 6 mjeseci. Provjerite kada ste ga izvadili.
8.Provjerite u oglasu da li je potrebno ovjeriti dokumente ili slati orginale (ako se traži a vi to ne napravite, smatrati će se da niste priložili svu dokumentaciju)
9.Pazite da promijenite naziv poduzeća gdje šaljetzamolbu, zna se dogoditi da dio ostane od prethodnog slanja
10.Pogledajte ustroj poduzeća, npr. ako piše da se traži zaposlenik za mjesto „Viši stručni referent/viša stručna referentica za bagatelnu nabavu u Odjelu za bagatelnu nabavu Sektora za pripremu i provedbu postupaka javne nabave“ – to je sve jedan oglas! Ljudi znaju poslati (zbog neinformiranosti) istu Zamolbu za mjesto Višeg stručnog referenta u Odjelu za bagatelnu nabavu i  za Višeg stručnog referenta u Sektor za pripremu i provedu postupka javne nabave (misleći da su to 2 različita odjela, tj. oglasa za zaposlenje)
11. Ne ponavljajte sve što piše u CV-u, napišite najosnovnije što ste radili, ali fokusirajte se da napišete od srca zašto bi baš Vas trebali odabrati između svih kandidata (naravno ne pišete ljubavno pismo, imajte to na umu, jer čovjek se zna zaletiti pa nadugačko i naširoko piše).
12.Ukoliko u oglasu postoji više mjesta, obavezno navedite redni broj radnog mjesta za koje se javljate
13.Pazite na rokove slanja. U slučaju javljanja za posao u državna poduzeća, svima piše da je rok 8 dana od objave u N.N. – jedni priznaju štambilj pošte kada je predana kuverta u poštu (tj. rok im je to, te se priznaje štambilj i 8. dan predan u pošti), dok je drugima da u roku od 8 dana od objave pismo mora stići na navedenu adresu. U drugom slučaju, štambilj pošte (zadnji dan/predzadnji) se priznaje kada se šalje preporučeno.
14.Cijena prioritetnog slanja je jeftinija nego preporučeno (osobito ako šaljete iz drugog grada)
15.Samo u slučaju preporučene pošto možete se žaliti uz sačuvanu potvrdu.
16. Ukoliko postoji urudžbeni ured, donesite i dobiti ćete potvrdu da ste predali, to je najjednostavnije i nećete se pitati da li je stiglo na vrijeme i fali li što.
17. Javljajte se na sve što Vam se čini zanimljivim, možda je u oglasu navedena potreba za određenim certifikatom, koji vi nemate ali imate dugogodišnje iskustvo. Zamolba je pravo mjesto da obrazložite zašto da baš uzmu Vas. Nemojte spominjati to da nemate certifikat (nedostatke ne otkrivajte, ionako će Vas na razgovoru pitati da li ga imate) i nikad ne znate tko sve (ne)će se prijaviti na oglas.
18. Zamolba nikako ne bi trebala biti dulja od 2 stranice
19. Ne pišite rukom Zamolbe!
20. Šaljete li e-mail, obavezno šaljite u pdf. formatu i u naslovu e-maila napišite naslov npr.: Zamolba za posao- glavni knjigovođa. Isto tako napišite 2 rečenice u e-mailu, nemojte samo poslati privitke bez pozdrava i potpisa. Dajte si na važnosti
21.Ne pišite romane, duge kobasice od rečenica i ne koristite skračenice
22. Nakon napisane zamolbe dajte prijatelju da pročita i vidi da li je shvatio što je pjesnik htio reći
23. Na internetu imate punoooooo primjeraka Zamolbi za posao, bacite oko i odaberite sebi koja Vam najviše odgovara - U tražilicu upišite Zamolbe za posao i proučavajte i napravite u konačnici jednu svoju verziju. Primjeri ----> https://www.moj-posao.net/Savjet/29418/Primjeri-molbi-za-zaposlenje/59/
24. Kada pišete zamolbu, poravnajte je, mnogi pate na estetiku a ne samo sadržaj
25. Ukoliko je nešto važno, slobodno Boldajte ili ukosite (kako biste to istaknuli)
26. Veličina slova neka Vam bude 11 ili 12, Ariel ili Times New Roman- stil (zapamtite da i stil slova govori o Vama)
27. U slučaju da se ne znate služiti kompjuterom, neka Vam netko napravi šprancu i samo prilagođavajte

28.Dobra informiranost i pažljivo pročitan oglas je pola posla

Zapamtite da je Zamolba i CV ulaznica za razgovor/testiranje. Poznato je da papir sve trpi, ali nemojte lagati. Istaknite prednosti, upakirajte slabosti i dobro se pripremite za razgovor za posao. Uskoro post i o tome. J

Primjedbe