Sreća? Može, ali od nove godine, sada nemam vremena

Bliži se kraj godine, u ovo vrijeme svi sastavljamo križaljku ostvarenih želja i što nam preostaje da preselimo u iduću, zbrajamo i oduzimamo što nam je ova godina donijela, a što odnijela. Jeste li si u ovom razmišljanju postavili ikada pitanje: Jesam li sretan/na?

Sav taj popis, a što vas od toga istinski usrećuje?

Sanja je našla „sreću“

Večer je i dvije prijateljice se nađu nakon dugo vremena. Uz svu strku zbrku oko posla, obitelji našle su napokon vremena i za međusobno druženje. Pričale su i prekapale po događajima ove godine, nabrajale što i kako, zašto nisu neke stvari ostvarile i kako planiraju baš to ostvariti u idućoj godini. Međusobno su se jadale, smijale do suza i sve zalile pivom i domaćom kobasom, te pjevajući krenule kući uz zaključak morale bi ovo češće.

Tokom jednog razgovora: Sanja je rekla, već dugo nisam bila ovako sretna kao sada. Radim napokon posao koji volim, nemam šefa i usrećujem druge. Dugo sam razmišljala što i kako, odvažila sam se krenuti sama u poduzetničke vode i mogu reći da mi je napokon krenuo posao. Zadovoljna sam. Zašto mi je tako dugo trebalo da krenem!? A onda je postavila pitanje Tanji: Jesi li ti sretna? Tanja se zamislila i počela plakati, kao kišna godina. Sanja ju je preplašeno gledala i onako usput dobacila: „popij si malo, biti će ti lakše“, obje su se odjednom počele smijati i shvatile da je i ovo sreća. Dijeliti međusobno suze i smijeh. Tanja je navodila što je za nju sreća: kreativnost, obitelj, prijatelji, čitanje, smijeh itd. Sanja ju je pitala „što si od toga provela u djelo ove godine da budeš sretna?“



Tanja je odgovorila: „malo toga, sve se većinom vrtilo oko posla, stresa, potreba drugih, straha što i kako platiti i skemijati. A onda sam shvatila da sve tako brzo prođe i nekako se riješi prije ili kasnije, a samo se stalno brinemo i kukamo.“ Shvatila je da je radila sve osim bila sretna, a to je jedino uistinu htjela. Sanja joj je sada dala vjetar u leđa i potaknula je da napokon ostvari sreću, a ne samo da o njoj mašta.

Sreća za svakog od nas ima drugu definiciju. Sreća je ono zbog čega naše srce treperi jače, osjećamo se dobro i sretno. Nedavno sam pročitala da bi svi trebali biti kao djeca, igrati se i samo raditi što volimo i da će nam sve ostalo doći jer kada smo sretni privlačimo i sreću oko sebe. Nije li to divno.

Prihvatiti sebe takvi kakvi jesmo i voljeti se bezuvjetno (što ne znači da ne moramo više raditi na sebi, baš naprotiv) je veliki korak u ostvarivanju sreće. Danas mnogo čitamo i slušamo coache, a malo poduzimamo akciju da nešto i napravimo po tom pitanju jer sve će biti bolje od ponedjeljka ili od nove godine. Ali sreća neće doći sama, sreću trebamo izazivati. Otvoriti joj srce i dopustiti da nas preplavi cijelim tijelom i što više gledati pozitivno jer sreća je u osmijehu djeteta, čokoladici, poljupcu, poruci od osobe koju dugo nismo čuli i koja nam kaže baš ono što sada trebamo, sreća je u nama samima. Dopustite životu pružiti priliku da sreća uđe, samo vi morate odškrinuti vrata ili barem prozor. J



Želim Vam sve svu sreću u novoj godini, ali već i danas, jer sreća nema datum niti rok.

Primjedbe