Time management - naučite upravljati svojim vremenom učinkovito

Kraj je siječnja 2018. godine, vrijeme da sagledate kako stojite sa odlukama koje ste donijeli na početku godine. Pridržavate li se još plana ili već pomalo posustajete. U tome bi vam mogao pomoći time management, tj. upravljanje vremenom.

Svi smo se bar jednom susreli s time da upravljamo vremenom. Iako je bolje pitanje: kako upravljamo sobom kroz 24 sata dnevno? Odugovlačimo li ono što nam se neda ili se prionemo poslu i prvo obavimo najzahtjevnije. Moramo zapamtiti da svi imamo na raspolaganju istih 24 sata, samo ovisi kako će ih tko iskoristiti i na što.

Kako bolje upravljati vlastitim vremenom!


1.Napravite plan unaprijed
Ukoliko napravite plan, bolje ćete se organizirati.
Upišite u planer - Ponedjeljak u 19.30- šetnja  30 minuta. Tako ćete se truditi napraviti sve do 19.30. Ukoliko vas netko pita jeste li slobodni navečer oko 19.30? Odgovorit ćete NE. 

2. Lista prioriteta – PUT FIRST THING FIRST
Ne radite prvo stvari koje su lakše ( savjet            mnogih stručnjaka da napravite prvo najtežu stvar na popisu), moj savjet je napravite prvo najvažniju stvar s popisa i osjećati ćete se da ste već pola odradili jer nećete stalno imati pritisak u glavi „ne smijem zaboraviti, ne smijem zaboraviti naručiti se za pregled...“ jer u danu dođu i neplanirane stvari i kad legnete u krevet se sjetite „nisam smjela zaboraviti nazvati doktora“


3. Multitasking – Imate dogovoreni pregled kod zubara, dok čekate u čekaonici možete preko mobitela platiti račune

4Delegirajte – Ne morate sve sami
Znam da će žene reći, lakše mi je samoj kupiti mlijeko nego muža 100 zivkati i podsjećati da kupi mlijeko, ali ako tako nastavite tako će biti i dalje. 


Pravilo 80/20 o kojem sam već pisala može uvelike pomoći u tome. Zatim napravite tjedan dana listu što ste radili svaki dan i koliko vremena ste potrošili ( kako sada vidite da se to moglo izvesti lakše), a mogli ste utrošiti manje vremena i živaca. Učite iz svojih grešaka
ZAPAMTITE! Nikad ne pogriješite, samo naučite.

6. Budite proaktivni – fokusirajte se na stvari koje možete promijeniti
Toliko često pričamo kako se treba promijeniti stanje u državi ( a na izbore ne izađete) ili kako bi vi nešto drugačije napravili. Zapitajte se što mogu ja učiti? Učinite što možete, a s onime što ne možete napraviti, ne zamarajte glavu već krenite trčati :)

7.  Naučite reći NE - Zapamtite da je vaše vrijeme jednako važno vama kao i drugima njihovo, tj. vaše vrijeme nije ništa manje važno – stavite sebe prvo i volite sebe! 




Primjedbe